31/12/08

Collaboracion/ ERÓS 2009!


Després d’enviar moltes felicitacions de Nadal, un amic filòleg em va demanar què volia dir “erós”. Sense dubtar-ho, li vaig contestar que “feliç”, com l’heureux francès. L’amic es va quedar encuriosit perquè no veia clar que vingués de l’ètim llatí felice i va plantejar hipòtesis evolutives, encara que no estava gaire convençut. Després de recercar creuadament per internet, vam descobrir que heureux ve de heur (sort, auguri). La paraula augurium ve del verb llatí augere, mot que va ser molt usat en l’antiga Roma i vol dir no només el que coneixem avui, sinó també “fomentar, afavorir i enfortir el funcionament de la república (res pública, la cosa pública)”. Només com a nota curiosa, de la mateixa arrel surten mots com augustus (agost), auctoritas (autoritat), en basc agur (adéu, hola) o en italià sciagurato (desventurat), entre d’altres.

En aquests dies on tanta gent desvalguda necessita trobar un lloc on aixoplugar-se, on tantes famílies passen penúria perquè un o els dos membres estan a l’atur, on veiem que hi torna a haver atacs a població civil arreu del món sense que nosaltres, els gestors de la res publica, hi fem res; en aquests dies, com dic, la paraula auguri és quan pren el seu sentit més bàsic: presagi.

M’agradaria presagiar que l’any vinent les dificultats econòmiques s’hauran acabat, voldria dir-vos que això millorarà el 2009, però aquest anunci que verbalitzaria des de la representació política que ostento, no només seria una mostra de deshonestedat amb els ciutadans, sinó que em presentaria coma una somiatruites. L’únic que ens queda a les institucions que tenim responsabilitats en matèria d’acció social, és fer un esforç i destinar més fons públics per pal•liar els efectes d’aquests temps difícils. Per aquest motiu, signarem un conveni amb la institució que a l’Aran més ha ajudat i ajuda els més desfavorits, les persones que tenen risc d’exclusió social, els pàries de la societat; CÀRITAS.

Gràcies a persones anònimes que voluntàriament i endreçadament reparteixen ajuda i ens ajuden a repartir la que des del Conselh Generau d'Aran donem, la paraula auguri pren el seu vessant més positiu i podem usar-la en el seu sentit primer, hereux.

El Departament que encapçalo farà un esforç per aplicar la Llei de la Dependència, per acabar (inaugurar, literalment posar en auguri, en bona sort) la nova residència assistida Sant Antòni i per augmentar els ajuts a l’habitatge per a joves i donar tot tipus d’informació d’interès ciutadà des de l’ECA (Espaci entath Ciutadan en Aran). Tindrem cura de tots els nens que necessitin atenció precoç i tots els nouvinguts que necessitin ajut per fer tràmits. Així les coses, ara sí que és el moment de dir que seguim tenint molta il•lusió de treballar al servei de la res publica i que així, i només així, el mot augurar tindrà plenament el seu sentit. Erós 2009!

Noelia Costa, vicesindica 2au e conselhèra de Sanitat e Servicis Sociaus deth Conselh Generau d’Aran e secretària d'Accion Sociau e Ciutadania d'Unitat d'Aran - PNA