13/6/09

Opinió/ L'EMBOLIC DE RUDA (editorial del diari 'Segre', 13 de juny de 2009)


La promoció de la Val de Ruda va resultar polèmica des del seu plantejament per les queixes de determinats sectors que lamentaven la construcció d'una macrourbanització en una de les zones de més riquesa mediambiental d'Aran. Però van pesar més els interessos econòmics i la política de compensacions amb Baqueira, de manera que el 2004 l'ajuntament de Naut Aran va concedir la llicència per a la construcció de 500 pisos, un pàrquing de 1.393 places i la base d'un telecabina que enllaça amb les pistes de Baqueira.

Cinc anys més tard, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat nul·les les llicències, afirma que l'ajuntament aranès va utilitzar "fórmules artificioses i fins i tot rocambolesques" per autoritzar les obres i "evitar el que hauria d'haver sigut una denegació de la llicència" i pel que fa al telecabina, estima que "el consistori va autoritzar obres per a usos no permesos per al planejament sota l'artificiositat d'atorgar una llicència limitada a habitatge i aparcament". Tot un cop per a l'ajuntament de Naut Aran, que també deixa en evidència la supervisió de les normes d'Urbanisme, però el problema es planteja perquè la sentència arriba quan la majoria de la urbanització està construïda i venuda en bona part, amb el telecabina i el pàrquing en funcionament.

Tot i la sentència, els habitatges continuaven a la venda i, de moment, ningú té clar com s'executarà la sentència, en què afectarà l'obra construïda i quines responsabilitats es deriven de les actuacions comeses. L'actual ajuntament no sap, no contesta, mentre estudia possibles modificacions urbanístiques per adaptar les obres, continuant les que ja va fer el 2005 i el 2007, i els responsables d'Urbanisme tampoc tenen clar què fer fins que es revisi l'extensió del sòl ja edificat i veure quina és la proposta que formula l'ajuntament per sotmetre-la a la seua aprovació.

De moment, es plantegen retallar les obres pendents si excedeixen el límit d'edificació autoritzat, però s'haurà de veure si els demandants es donen per satisfets o exigeixen l'execució de la sentència en tots els seus termes i com se substancien les irregularitats comeses. Tot un embolic que previsiblement tardarà temps a resoldre's, en què els grans perjudicats, a més dels demandants, són els compradors d'uns habitatges amb les llicències anul·lades i que il·lustra sobre les irregularitats d'un model urbanístic poc controlat.